Technische website shit waar je aan moet denken maar liever niet aan wilt denken ;-).

90% van je website proces is leuk.
10% is wat minder spannend.

Maar zeker niet minder belangrijk!

Ja, ik kan er ook niks aan doen. Sommige dingen moeten gewoon (goed) geregeld worden.

Bezig zijn met je design, content schrijven, professionele foto’s laten maken, op zoek gaan naar een designer… Dat is het leuke gedeelte. –> zie ook mijn blog ‘De ultieme website voorbereiding checklist: Wat je moet doen voordat je op zoek gaat naar een website designer’.

Het wat saaiere gedeelte is je domeinnaam registreren en je webhosting goed regelen. 

Je kan namelijk nog zo’n mooi huis ontwerpen & bouwen, maar als deze op drijfzand staat blijft er niet veel van over. 

Dat geldt ook voor je website. De fundering is superbelangrijk.

Daarom in deze blog meer uitleg over:

  1. Het kiezen van een websiteadres;
  2. Registreren van je domeinnaam en
  3. Regelen van goede webhosting.

1. Wat wordt mijn WEBSITE ADRES?

Dit is echt de aller, aller, allereerste stap in je website proces. En helemaal niet zo saai. 

Je gaat namelijk bepalen wat je websiteadres/URL/domeinnaam gaat worden. 

Je domeinnaam is het meest belangrijke onderdeel van je website. Je gaat deze delen op je social mediakanalen, in je e-mailhandtekening met je huidige en nieuwe klanten. 

Je wilt dus dat je URL makkelijk te onthouden is en lekker kort is

Voor het bepalen van je domeinnaam heb je meerdere opties. Je kan de naam van je bedrijf gebruiken maar ook de (functionele)naam van je dienst. B.v. onlinecoaching.nl, socialmediaexpert.nl of websitedesign.nl.

Tip! Blijf in je URL ver weg van afkortingen en nummers.

Do:
www.redvibesdesign.com

Don’t:
www.rvdesign.com

En denk na over je domeinextensie. Ga je voor .com, .nl, .me, .amsterdam of allemaal? Ik heb zowel .com als .nl en mijn .nl verwijst automatische door naar mijn .com. 

Mijn tip: Registreer altijd .nl én .com. Die zijn het meest voor de hand liggende voor je klanten. Daarnaast weet je maar nooit waar de toekomst je gaat brengen ;-).

Heb je je naam bedacht? Check dan even of deze nog vrij is.  

Dat kan je op verschillende websites doen. Ik doe dat altijd op de website van TransIP. Daar kan je zien of je domeinnaam nog vrij is en zo ja op welke extensies. Het kan b.v. voorkomen dat je domeinnaam nog wel vrij is op .nl, maar niet op .com. Dat is best belangrijke info ;-).

Good to go? Dan is het tijd om je domeinnaam te registreren en je webhosting te regelen voor je website. 

2. Klaar om je DOMEINNAAM te REGISTREREN

Ik kan hier wel een heel verhaal gaan lullen om m’n blog extra lang te maken…
Maar dat heb ik niet, hahaha.

Je domeinnaam registreren is namelijk niet zo spannend.

Zodra je gaat Googlen naar een partij zal je zien dat je een lange lijst met opties krijgt. Verschillen? De prijzen.

Maar voordat je nu razendsnel je domeinnaam gaat registreren bij een random partij… 

Adviseer ik je om je domeinnaam te registeren bij de partij waar je ook je webhosting voor je website gaat regelen. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp achteraf.

Het selecteren van de juiste webhosting partij is niet zo eenvoudig. Er zit veel verschil in kwaliteit. 

Kies dus niet lukraak de eerste, de beste webhosting partij die je ziet op Internet. 

En laat je al helemaal niet leiden door de online reviews! Veel webhosting partijen vragen om reviews in ruil voor korting…

Wat je dan wel moet doen? Dat leg ik je hieronder uit.

3. Kies een betrouwbare WEBHOSTING partij

Je website moet ergens op ‘draaien’ –> ook wel webhosting genoemd. Je website neemt namelijk schijfruimte in, net als een bestand op je harde schijf. Zie je hosting dus als het huren van een harde schijf en rekencapaciteit.

In Nederland alleen al zijn er meer dan 300+ webhosting bedrijven… Pffff waar te beginnen!?

Bij webhosting is het net als met andere dingen: goedkoop is duurkoop. Ik heb al veel voorbij zien komen; geen telefonische klantenservice, heel laat of helemaal niet reageren op berichten, langzame laadtijd van websites, veel storingen, etc. 

En als jij ook zo’n hekel hebt aan lang in de rij staan…
(En dan bedoel ik niet alleen aan de telefoon, maar ook op het wachten van het laden van een website)

Geef ik je één advies: Als je het doet, doe het dan goed.

Want je wilt dat jouw website altijd goed bereikbaar is voor potentiële klanten. 

Ik kan je horen denken: ‘Maar welke partij kies ik dan uit die 300+ bedrijven!?’

Nu kan ik best wel een nerd zijn.
Maar sommige dingen laat ik toch liever aan experts over. 

Daarom heb ik de hulp van Jorge Liauw ingeroepen. Hij is IT & cybersecurity specialist bij Blast Cybersecurity Consulting en gaat ons, in begrijpelijke mensentaal ;-), vertellen wat we moeten doen.

Grootte van je website & aantal bezoekers

Voordat we verder gaan is het belangrijk om eerst de grootte van je website te bepalen + een inschatting te maken van veel/weinig bezoekers. Deze keuze bepaald namelijk of je voor webhosting optie 1 gaat of optie 2. 

Is het doel van je website informeren? En is je thema niet al te zwaar en het aantal plug-ins beperkt? Dan zal je verbruik niet zo hoog zijn en is optie 1 helemaal top voor jou.

Maar heb je een webshop en is je doel verkopen? Ga dan voor optie 2.

Algemene regel is “Hoe meer bezoekers kunnen doen op je website, hoe meer (reken, netwerk en opslagcapaciteit) je nodig hebt”. 

Heb je bijvoorbeeld een coaching website waar profielen aangemaakt kunnen worden, er veel cursussen online staan en mensen met elkaar kunnen chatten? Dan heb je meer capaciteit nodig (= optie 2) dan wanneer je een blog beheert over gezond eten (= optie 1). 

Of ben je een fotograaf en heb je veel foto’s online staan? 

Dan is je website zwaarder en kan het (als je de verkeerde keuze maakt) lang duren voordat je website geladen is. Ook daar heb je dus meer capaciteit voor nodig en kan je beter voor optie 2 kiezen.

Natuurlijk hangt het er ook vanaf of je als webshop b.v. 5 artikelen of 20 aanbiedt. En zijn het redelijke ‘platte’  artikelen of kan je ook producten samenstellen uit verschillende onderdelen…

Maar dat zijn zoveel details… 

Daar kunnen we nu onmogelijk op ingaan. 

Dus als je daar advies over wilt, plan dan een consult in met Jorge. Dan zit je sowieso helemaal goed ;-).

Dan nu de opties voor webhosting:

Optie 1: Heb je een website met een beperkt aantal bezoekers?
Ga dan voor de kwaliteit en goede service van TransIP. Regel daar zowel je domeinnaam als je webhosting. Lekker alles bij 1 partij. 

Ze zijn niet altijd de goedkoopste in de markt, maar de klantenservice is top, de servers zijn goed én staan in Nederland (het dichtste bij jouw doelgroep). 

Optie 2: Verwacht je een groot aantal bezoekers op je website of is je website groot en complex?
Dan kan je het beste kiezen voor een snelle server met voldoende capaciteit die alleen voor jou is. 

Op een ‘normaal’ webhosting pakket (optie 1), deel je namelijk de capaciteit van een server met andere klanten van de webhosting partij. Er staan dan meerdere websites op 1 server. Een drukke website van een andere klant, heeft dan invloed op de prestaties van jouw website.

Dat is helemaal prima als je een beperkt aantal bezoekers hebt. 

Maar heb je een website met een groot aantal bezoekers? Een website met veel content? Of een website die complex is door een zwaar WordPress thema met veel plug-ins en integraties met andere diensten? 

Dan is mijn advies om te kiezen voor een gedeelde server in de Google Cloud. Je kiest dan zelf de capaciteit voor je server en deelt deze niet met andere klanten. Je hebt dan waarschijnlijk wel wat extra handjes nodig van een expert (= Jorge ;-)) voor het inrichten van je server, maar daarna kan je digitaal de rode loper uitrollen voor jouw online presence…


ps. Nog even wat reclame voor mezelf ;-). Heb je interesse in een eigen server in de Google Cloud? Met mijn bedrijf Blast Cybersecurity bied ik secure en high performance webhosting aan die ik volledig inricht naar jouw wensen. Zodat  jij je geen zorgen hoeft te maken en je volledig kan focussen op je business. Stuur me een berichtje via LinkedIn, dan plannen we een gratis kennismaking in.


Dankjewel Jorge ☺.

De eerste technische stappen zijn gezet! 

Je bent er klaar voor om met het creatieve gedeelte van je website te beginnen. 

Klik hier voor mijn blog ‘De ultieme checklist voordat je op zoek gaat naar een website designer’ om gelijk door te pakken.

En zodra je de stappen uit deze blog hebt afgevinkt, de bovenstaande checklist hebt doorlopen en aan de slag bent gegaan met een website designer is eindelijk het moment daar…

De lancering van je website 🍾🎉!

Gefeliciteerd.

Nu kan je echt achterover gaan leunen..
Sorry, bijnaaaa…..

Er zijn nog een aantal technische details waar Jorge en ik je, na oplevering van je website, in mee willen nemen.

Denk bijvoorbeeld aan de laadtijd van je website. Deze mag de 3 seconden absoluut niet overstijgen. Dan loop je bezoekers & aankopen mis. 

En wat te denken van de beveiliging van je website!? Je wilt natuurlijk niet dat jouw en je bezoekers/klanten data op straat komen te liggen.

Maar dat is voor een toekomstige blog!

Dit waren wel even genoeg technische details voor nu ;-).

Tot snel!


Over Jorge en Blast Cybersecurity

Jorge helpt al meer dan 15 jaar bedrijven met het beveiligen tegen online risico’s. Hij heeft zijn ervaring opgedaan tijdens projecten bij o.a. PwC, ABN AMRO Clearing Bank, ING Bank, Nationale Nederlanden, Transavia, KAS Bank en SURFnet. De kennis en ervaring die Jorge heeft opgedaan, zet hij met veel enthousiasme in om de beveiliging van o.a. MKB verder te verbeteren. Zijn doel is om Cybersecurity begrijpbaar en toegankelijk te maken voor ondernemers. Met zijn bedrijf Blast Cybersecurity Consulting geeft hij advies, maar gaat hij ook verder dan alleen praten. Zo realiseert hij samen met zijn 2 partners technische oplossingen om bedrijven en websites te beveiligen en geven ze training aan management en eindgebruikers.

ik ben ANNET

#webdesign & #personalbrandingexpert

Wil jij in een online jungle waar iedereen hetzelfde is het verrassingsmenu zijn dat smaakt naar meer? You came to the right place ;). Volg mij voor inspo & tips voor het neerzetten van een onvergetelijke 1ste indruk. 

samenwerken?
samen-werken?
Shop Website templates
#makeover
Custom Website design & branding

#maatpak